Православната ни църква почита днес Св. Мелетий Антиохийски. Свети Мелетий

...
 Православната ни църква почита днес Св. Мелетий Антиохийски. Свети Мелетий
Коментари Харесай

Почитаме Св. Мелетий Антиохийски

 Православната ни черква уважава през днешния ден Св. Мелетий Антиохийски.

Свети Мелетий бил свещеник Севастийски в Армения, само че след това бил подложен на архиепископския трон в Антиохия. Когато встъпил на Антиохийския трон, свети Мелетий почнал ревниво да поучава на благодетелен живот и благи нрави и да подготвя в сърцата на паството си път към същинското правоверие, тъй като считал, че с по-голям триумф може да посее семената на православието в душите на хората, в случай че изначало изправи злите им нрави и изтръгне тръните и плевелите от сърдечната им равнища.

Той сложил за дякон и Василий Велики, който пристигнал от Йерусалим в Антиохия. Тогава прочутият свети Йоан Златоуст бил още невръстно момче. Той приел кръщение от архиепископа, бил измежду хората, които го посрещали, а до момента в който Василий обитавал в Антиохия, прекосявал книжно образование. Впоследствие в своето похвално слово за свети Мелетий той описал тридесет дневното му отделяне от Църквата, на което светият бил подложен от еретиците.

Светият ревниво се грижил още веднъж да съедини Христовото стадо. Кротък и преклонен по сърце, той не отричал епископството на Павлин, признавал го и ръководел новото стадо - тези, които се обърнали към православието от арианството и не били одобрявани в общение от павлинианите.

Когато беззаконният Юлиан се утвърдил на престола, очевидно се отрекъл от Христа и почнал да се покланя на идолите, свети Мелетий още веднъж бил пропъден от Антиохия. Свети архиепископ Мелетий бил пропъден от града, а други християни сами избягали и се криели в секрети убежища.

Когато богоненавистният цар Юлиан умрял с ужасна гибел, на царския трон седнал благочестивият и христолюбив Иовиан. Свети Мелетий още веднъж станал овчар и преподавател на православна религия в Антиохия, а царят доста го почитал и обичал. Затова и арианите почнали да се опасяват от светеца. Някои от техните епископи почнали даже лицемерно да покровителстват православното вероизповедание, като желаели по този метод да угодят на царя и на Антиохийския архиепископ. По това време свети Мелетий и Евсевий Самосатски свикали в Антиохия поместен събор.

Бил призован и Вторият космополитен събор.  На този събор свети Мелетий удивил всички с чудно предсказание. Когато арианите неправославно мъдрували за Света Троица и със злочестивото си обучение развращавали благочестивата религия, този възвишен мъж станал и посочил на хората, които търсели поучението му, три пръста в символ на трите Лица на Света Троица, след това свил единия, а с другите два събрани в едно благословил хората. В това време го озарил огън, сходно на гръмотевица, и светителят високо възкликнал: Разбираме три Ипостаси и приказваме за едно Същество.

Така удивил всички, посрамил еретиците, а православните укрепил във вярата. Той утвърдил също и свети Григорий Богослов на патриаршеския Константинополски трон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР